Ei saatana, zombeja!

Normaali

Max Brallier: Can You Survive the Zombie Apocalypse?

Gallery 2011

400s.

Arvosteluḱappale kustantajalta.

Maanantaiaamu Manhattanilla. Olet tylsistymässä kuoliaaksi duunissa, kun yhtäkkiä hysteerinen vastaanottovirkailija juoksee huoneeseen ja laittaa telkkarin päälle. Uutisissa näytetään miten sairaalapotilas hyökkää rakennuksesta pakenevan lääkärin kimppuun ja ahmii tämän kuin kebabin. Sitten potilaita ilmestyy lisää. Kymmenen. Sata. He käyvät reportterin kimppuun. Tajuat: ei saatana, zombeja!

Sinun on päästävä pois Manhattanilta. Mutta miten?

Taksilla? Käännä sivulle 204.

Metrolla Brooklyniin? Käännä sivulle 205.

Vai pyritkö takaisin kotiin? Käännä sivulle 22.

Kovin montaa asiaa en Jenkkilässä kasvaneilta ystäviltäni kadehdi, mutta yhtä kyllä: Choose Your Own Adventure-kirjojen parissa vietettyä lapsuutta. Itse muistan törmänneeni vain kerran tarinaan, jossa lukija sai valita muutamasta vaihtoehdosta ja näin päättää mitä seuraavaksi tapahtui: Aku Ankan taskukirjan seikkailustoorissa Mikki ja Hessu rymysivät kummituslinnassa, ja aina välillä sain päättää menivätkö nämä kellariin tutkimaan epäilyttäviä ääniä vai kiipesivätkö sittenkin linnan narisevaan torniin.

Kokemus oli tajunnanräjäyttävä. Luin tarinaa varmaan viikon, aina vähän toisin valiten, katsoen että kuinkas sitten kävikään.

Nyt nero nimeltä Max Brallier on tuonut vaikuta-itse-tapahtumiin -tarinoiden ilon myös aikuisille. Can You Survive the Zombie Apocalypse -kirjan tyylilajina on tietysti kauhu, ja se kertoo juuri siitä, mistä nimen perusteella voi päätellä: miten SINÄ pärjäisit zombien hyökätessä? Kirja ei varsinaisesti anna mahdollisuutta kokeilla zombihyökkäyksen varalle tehtyjen omien suunnitelmien toimivuutta, sillä tarjotut vaihtoehdot ovat aika kaukana vakavista, mutta pirun hauskoja tarinat kyllä ovat. B-luokan leffaa muistuttavassa tarinassa tapahtuu mitä hillittömämpiä juttuja.

Sitä voi päätyä nakun ninjastripparin matkaan.

Tai linnottautua Barnes&Noble-kauppaan lukemaan zombikirjallisuutta taisteuun valmistautuakseen.

Tai nähdä miten George. Fucking. Romero. komentaa zombiarmeijaa.

Sitä saattaa selvitä. Tai sitten saattaa kuolla – mitä moninaisimmin tavoin.

Brallier on onnistunut tavoittamaan täydellisesti zombitarinoihin kuuluvan fiiliksen, jossa ensin vähän pelottaa ja sitten naurattaa, parhaimmillaan niin että aamukahvit lennähtävät nenän kautta kirjan sivuille. Kohtaus, jossa päähenkilö pakomatkallaan päätyy comic coniin ja lempihahmoikseen pukeutuneet nörtit alkavat lahdata zombeja, on kenties hysteerisintä mitä olen ikinä lukenut. Ja mikä parasta, aivan kuten lapsuuteni Mikki-seikkailun, tämänkin kirjan voi lukea niin monta kertaa kuin jaksaa. Hulluja juonenkäänteitä tuntuu riittävän loputtomiin.

Ja pakko ylpeilla ihan vähän: itse valitsin heti ensimmäisellä kerralla kaikissa kohdissa niin, että selvisin hommasta hengissä.

Entä sinä? Pärjäisitkö?

Alunperin julkaistu toukokuussa 2011 Voiman Fifi-sivustolla.

3 responses »

  1. Joo, tällaiset kirjat olivat lapsena ihania! Muistan tuon Mikki-seikkailun lisäksi ainakin yhden kuvakirjan jostain keksijästä ja sitten muutaman fantasiakirjan, joissa pakoiltiiin örkkejä tai muuta sellaista. Tällaisia enemmän!

  2. Vaan mistäpä näitä lisää löytäisi! Minä olin jo revetä riemusta tähän tapaukseen törmätessäni, niin vähän on lajia tehty aikuisia lukijoita varten. Itse asiassa tiedän tämän lisäksi vain yhden samantyylisen kirjan – Margaret Killjoyn anarkistisen steampunk-seikkailun What Lies Beneath the Clock Tower. Se odottaa hyllyssäni jo lukuvuoroaan!

  3. Olen vain kerran elämässäni törmännyt tarinaan, jossa lukija sai valita useasta vaihtoehdosta yhden ja näin vaikuttaa tarinan kulkuun. Olin teini-ikäinen ja luin jotain äidin naistenlehden erikoispainosta, jonka liitteenä oli tullut valitse-ja-vaikuta-tarina, jonka päähenkilönä oli muistaakseni Sinkkuelämää-tyyppinen naishenkilö. Minusta konsepti oli nimenomaan tajunnanräjäyttävä, vaikka toteutus naistenlehden liitteenä ei varmastikaan ollut vaikuttavin mahdollinen. Vaikka kotikaupunkini nuorten osaston ehdin kaluta aikoinaan lähestulkoon läpi, niin en kyllä koskaan onnistunut poimimaan hyllystä vastaavanlaisella idealla toteutettua kirjaa ja luulin, että niitä ei yksinkertaisesti ole olemassa. Samaan aikaan Yhdysvalloissa…

    Katsoin jokin aikaa sitten 30 Rock -sarjan nettisivuilta videoita, joissa Tina Fey vastaa katsojien kysymyksiin. Minusta on mainiota, että Tina oli valinnut vastatakseen kysymyksen siitä, mikä olisi hänen strategiansa selviytyä zombi-apokalypsista. Suomessa näitä ei pohdita! Joten meidät kaikki syödään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s