Jääkauden jälkeen

Normaali

Anna North: America Pacifica

Little, Brown 2011

304 s.

Arvostelukappale ABC Amsterdamilta.

Maailma on muuttunut jääksi. Toisen Jääkauden iskettyä muutaman tuhannen onnekkaan onnistui nousta laivoihin ja matkustaa America Pacificalle, pienelle saarelle joka saattaa mahdollisesti olla ainoa lämmin paikka maailmassa.

Saarella syntynyt 18-vuotias Darcy ei tiedä muusta. Darcyn arvoituksellinen äiti, sukeltaja Sarah saapui kerran ”mantereelta”, mutta kieltäytyy keskustelemasta siitä Darcyn kanssa. Sarahille menneisyys on ansa. Ja sitten, eräänä päivänä, tuo ansa sulkeutuu Sarahin ympärillä ja Sarah katoaa. Darcy jää yksin, pakotettuna kaivautumaan syvälle niin äitinsä kuin America Pacificankin salaisuuksiin.

Kute kuka tahansa itseäänkunnioittava dystopioiden kirjoittaja, Anna North käyttää romaaniaan käsitelläkseen tärkeitä teemoja. Kuten sitä mietn valta korruptoi, ja sitä miten ihmisten tulee toimia sen sijaan että vain luottaisivat sokeasti valtioon. Ja miten ihmiskunta elää tavalla joka ei voi kestää, käyttäen planeetan loppuun. Kuten eräs kirjan henkilöistä kuvailee: ”living the way we used to – trying to shape the world rather than letting it shape us — that was what got us into the Ice Age in the first place.”

America Pacifican konsepti on ilahduttavan omaperäinen ja sen kieli ehdottoman kaunista. Kirja on hyvä, tasalaatuinen lukukokemus ja (luojan kiitos) kaukana kaikista niistä siisteistä ja pikkusievistä dystopioista joita julkaistaan nykyään roppakaupalla. Päähenkilön nuori ikä ei tosiaankaan tee tästä nuortenkirjaa – America Pacificassa selviytyminen on rankkaa, ei sokerikuorrutettua.

Pikku vinkki vain kustantajalle: älkää ikinä, ikinä julistako takakannessa kirjan olevan täydellinen Margaret Atwoodin, China Mievillen ja Cormac McCarthyn faneille. Ne ovat meinaan aika pahuksen suuret saappaat täyttää. Näin pedataan vain lukijalle pettymystä ja tehdään siten kirjalle suuri karhunpalvelus. Sillä ei, America Pacifica ei ole Tie. Se ei myöskään ole Herran tarhurit.  Mutta lukemisen arvoinen, sitä se kyllä on.

 

Alunperin julkaistu englanniksi elokuussa 2011 The American Book Centerin blogissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s