Mira Grant: Deadline

Normaali

Mira Grant: Deadline

Orbit 2011

624s.

Viikko sitten arvioimalleni Feed-kirjalle jatkoa tarjoava Deadline päästää ääneen Shaun Masonin, ensimmäisen osan kertojana toimineen Georgian adoptoidun veljen. Shaun on niin sanottu Irwin, toimintauutisia tarjoileva bloggaja jonka tehtävänä on tökkiä kuolleita juttuja kepillä ja kuvata se kaiken kansan iloksi. Tai tämä oli Shaunin tehtävä. Feedin tapahtumien jälkeen tämä on nimittäin päätynyt yhtäkkiä suureen suosioon nousseen After The End Times -uutissivuston pomoksi sisarensa Georgian paikalle, vetäytynyt kenttätöistä – ja koettaa parhaansa mukaan pitää päänsä kasassa samalla kun maailma tuntuu hajoavan kappaleiksi ja kaikki tärkeä viedään häneltä väkivaltaisesti.

Newsfleshsarjan ensimmäisessä osassa bloggareiden seuraama presidentinvaalikampanja on ohi ja senaattori Ryman päässyt Valkoiseen taloon. Kampanjan aikana paljastunut salaliitto on kuitenkin yhä voimissaan, tai suorastaan kasvaa. Mitä pidemmälle salaliittoon Shaun porukoineen nenänsä työntää, sitä laajemmalle sen lonkerot näyttävät ulottuvan. Ja sitä suuremmat ja vaarallisemmat viholliset bloggareilla on vastassaan. Mutta nämä suuret viholliset ovat jo vieneet After The End Timesin reporttereilta paljon, eivätkä nämä aio antaa periksi. Salaisuusvyyhdin pohjaan on päästävä, maksoi mitä maksoi. Ja aika pian selviää, että kuten Rymanin presidenttikampanjan aikanakin, tälläkin työllä tulee olemaan hintansa. Eikä se ole halpa.

Siinä missä Feed oli zombiseikkailun lisäksi myös poliittinen trilleri, on Deadline enemmän lääketieteellinen sellainen. Grant avaa maailman pysyvästi muuttaneen Kellis-Amberlee -viruksen tarinaa huomattavasti lisää bloggaajien vähitellen saadessa selville enemmän ja enemmän sen historiasta, nykyhetkestä – ja tulevaisuudesta. Grantin taustatyön sekä maailmankehittelyn määrää ja laatua ei voi kuin kumartaa nöyrästi, hattu kädessä. Toisinaan hitusen monimutkainen mutta silti ehdottoman mielenkiintoinen kerronta sai jopa minunkaltaiseni luonnontieteistä aika piittaamattoman tyypin pohtimaan virologiaa ja vektoreita aivan innoissani.

Pienenä miinuksena Deadlinelle toimii se, ettei Shaun ole kertojana aivan siskonsa Georgian luokkaa. Viihdyttävä tämä kiroileva Irwin kyllä on. Sen sijaan Shaunin jatkuva toistelu siitä, miten hullu hän on ja miten hänen tekee mieli lyödä jotakuta naamaan, alkaa vähän rasittaa. Okei, Shaun on sekaisin, ja tietää sen itsekin. Mutta alleviivausta on ehkä hitusen liikaa. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt minua yhtä paljon kuin joitakin muita kirjan arvioineita. (Esimerkiksi The Book Smugglers -bloggaajia. Heidän arvionsa tosin spoilaa Feediä niin valtaisalla tavalla, että en to-del-la-kaan suosittele lukemaan sitä, mikäli ette ole kirjaan vielä tarttuneet mutta aiotte sen tulevaisuudessa tehdä. You’ve been warned.) Shaun on nimittäin kertojana sympaattinen, ja tämän sekopäisyys kertoo surusta ja selviytymismekanismeista. Mikäli kirjaan asennoituu tältä osin kertomuksena menetyksestä ja sellaisesta selviämisestä, ei tämä juurikaan haittaa. Pelkkää suoraviivaista toimintaa kaipaavia Shaunin sisäiset ristiriidat ja dialogit itsensä kanssa sen sijaan saattavat vaivata.

Plussaa kirja saa monien muiden asioiden lisäksi värikkäästä henkilökaartista, ja saitin uusien bloggaajien esittelystä. Erityisesti pidin toimintatoimittaja Becksistä, joka on aika piinkova nainen, sekä Fictionals -bloggaajien uudesta pomosta Maggiesta, joka asuu armeijatasolle turvavarustellussa talossaan keskellä ei mitään, seuranaan lauma epileptisiä minibulldogeja. Myös ensimmäisessä osassa ollut Mahir saa nyt suuremman roolin. Huomattavaa on myös se, ettei kukaan ole turvassa tässäkään osassa, ja Grant osaa sekä yllättää että tiristää lukijoista huomattavia määriä kyyneliä säälimättömillä juonenkäänteillään. Lisäksi myös hahmot, joiden luuli jo poistuneen pelistä, saattavat yllättäen ilmestyä takaisin…

Kaikenkaikkiaan Deadline ei kenties ole aivan yhtä päräyttävä kuin Feed, mutta ehdottoman kelpo jatko-osa se silti on. Huolimatta siitä, että luin kirjan jo toiseen otteeseen, sai se silti sydämeni hakkaamaan ihan samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerrallakin. Pitipä minua valveilla vielä pitkälle yöhönkin, mokoma, huolimatta siitä että aamulla oli mentävä töihin. Lopussa oleva valtaisa koukku, joka saa odottamaan kieli pitkällä kolmatta osaa, ei tietenkään auttanut asiaa! No, Blackout tulee onneksi pian postissa. Nyt kun pysyisin nahoissani siihen asti…

3 responses »

  1. Minäkin sain nyt luettua Deadlinen ja olen samaa mieltä, ettei se ollut ihan yhtä päräyttävä kuin Feed. Tämän sarjan suhteen mielipiteemme näyttävät kuitenkin muuten yleisesti eroavan aika paljon, mikä on tietenkin ihan ok 🙂 Toivottavasti Blackoutkin vastaa odotuksiasi. Minä taidan jättää sen väliin, mutta luen kyllä arvostelusi siitä sitten kun ilmestyy.

  2. On kyllä hauskaa, miten eri tavalla kaksi lukijaa voi samat kirjat kokea! Minulle tämä sarja kun on tosiaan ollut ehdottomasti yksi viime vuoden huippuja.

    Deadlinessa minuakin ärsytti Shaunin loputon kiukkuilu ja itseääntoistava ”joo, meikä on hullu” -selostus, mutta jotenkin onnistuin sitten kuitenkin työntämään murinani taka-alalle, eivätkä ne häirinneet lukukokemusta aivan niin paljon kuin muuten olisivat saattaneet. Minä taidan lukijana tyytyä aika vähään ja tuppaan olemaan armollinen (vaiko sittenkin lepsu?), kun taas sinulla kritiikin piiska vain viuhuu! 🙂 Syystäkin kyllä. Jäinkin miettimään, että päästänköhän sekä kirjailijat teoksineen että itseni lukijana liian helpolla, kun en vaadi kirjoilta enempää…

  3. Yhtälailla voisin kysyä itseltäni olisinko voinut kiinnittää enemmän huomiota kirjan hyviin puoliin enkä vain heilutella piiskaa. Joskus kirjoista voi vain nauttia/olla nauttimatta ilman sen kummempaa itseanalyysia.
    Aah, onneksi on ensi viikko lomaa, niin työpaineet hetkeksi hellittää. Stressi lisää kriittisyyttä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s