Ilmalaivapiraattien seikkailut jatkuvat

Normaali

Chris Wooding: The Iron Jackal

Gollanz 2011

480s.

The Iron Jackal jatkaa Ketty Jay -ilmalaivan ja sen sympaattisten, vähän luuserimaisten pikkuroistojen tarinaa. The Black Lung Captain -kirjassa kuvatut tapahtumat tekivät kapteeni Freystä jonkinlaisen julkkiksen, ja ilmalaivakin on korjattu parempaan kuntoon kuin missä se on koskaan ennen ollut. Suotuisat tuulet näyttäisivät siis puhaltavan… Mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan, ainakin jos satut olemaan Darian Frey. Tällä kertaa ikävästä käänteestä vastaa mysteerinen esine, jonka Frey kumppaneineen toimeksiantona suostuu varastamaan. Valitettavasti varkaus ei kuitenkaan tuo mukanaan mammonaa, vaan lähinnä mielettömän määrän harmia – ja mahdollisesti hyvin pian seuraavan brutaalin kuoleman.

The Iron Jackal on taattu Ketty Jay -romaani: vauhdikasta ja hyväntuulista seikkailua, jossa pyssyt laulavat ja kiroukset sinkoilevat, suuria taisteluita käydään ja ihmeellisiä hirviöitä kohdataan. Ja jos siinä sivussa tuleekin tuhottua museon verran ikivanhoja esineitä sekä vuosisatoja kadoksissa ollut kaupunki… No, näin voi joskus käydä, paremmissakin piireissä. Kuten Ketty Jayn lääkäri Malvery sanoo uudelle jäsenelle, Ashua -nimiselle tytölle: todellinen Ketty Jayn miehistön jäsen on vasta siinä vaiheessa, kun on aiheuttanut vähintään yhden valtavan katastrofin.

Edellisen osan tavoin The Iron Jackal laajentaa Ketty Jeyn poppoon taustatarinoita, ja saamme kuulla paljon mielenkiintoista informaatiosta heistä monen taustatarinoista. Huomiota saavat erityisesti sodassa ansioitunut entinen kirurgi Malvery, joka ilmalaivan lääkärinä lähinnä hukuttaa murheensa pulloon ja ampuu kun käsketään, sekä hiljainen mekaanikko Silo. Silo on murthialainen, orjakansaan kuuluva mies, jonka kapteeni Frey otti mukaansa vuosia sitten mutta josta ei tiedä oikeastaan mitään. Ja tämän menneisyydestä paljastuu tietysti salaisuus jos toinenkin…

Uutta seikkailuun tuo maisemanvaihdos: tällä kertaa Frey kumppaneineen seikkailee naapurimaa Samarlassa, sen kuivissa autiomaissa ja kuumuutta hohkaavissa eksoottisissa kaupungeissa. Wooding on sijoittanut kirjasarjan kaikki kolme osaa eri paikkoihin, mikä tuo tervettä vaihtelua periaatteessa aina enemmän tai vähemmän saman kaavan mukaan etenevään toimintatarinaan. Maailma on myös luotu huolella, ja paikkaa kuin paikkaa kuvaillaan runsaasti – omaan makuuni jopa toisinaan liian runsaasti. Väriä ja yksityiskohtia tarinasta ei siis puutu, mutta editoijan asemassa olisin itse tainnut käyttää punakynää hieman tiuhemmin ja raakata kirjasta pois useita kymmeniä sivuja ylimääräistä tekstiä.

Kaikenkaikkiaan kirjassa tuntuu olevan hitusen liikaa sivuja, ja loputon rymistely alkaa jossakin vaiheessapuuduttaa. Aina yhä uusia käänteitä, pakomatkoja ja läheltä piti-tilanteita soppaan heittämällä voi pitkittää jännitystä, mutta kyseessä on taitolaji – liialti hommaa venytettäessä se vaivalla luotu jännitys lässähtää auttamatta. Näin pääsee käymään myös The Iron Jackalin viimeisellä kolmanneksella hetkeksi. Selasin kirjaa huolestuneena eteenpäin, ja mietin että pitääkö minun nyt tosiaan pikalukea viimeiset sata sivua vain muodon vuoksi, tähänkö on tultu… Mutta ei: tarina tarraa taas kiinni olennaiseen ja vauhti tempaisee mukaansa aivan viimeiselle sivulle asti. Huh!

Seikkailun lopussa Ketty Jayn miehistö on hitsautunut yhteen aivan uudella tavalla ja heistä kaikista on löytynyt ennennäkemättömiä, herkempiä puolia. Olin jo surra tarinan päättymistä kuvitellessani tämän olleen trilogian päätösosa, mutta kurkkaus kirjailijan kotisivuille paljasti, että vasta parhaillaan kirjoitusvaiheessa oleva neljäs kirja päättää tarinan. Nyt vain sormet ristiin ja toivomaan, että The Ace Of Skulls -nimen saanut teos ilmestyy ennen ensi kesää – ilmalaivaseikkailut ovat nimittäin täydellistä kesäluettavaa.

3 responses »

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s