Matt Mogk: Everything You Ever Wanted to Know About Zombies

Normaali

Matt Mogk: Everything You Ever Wanted to Know About Zombies

Gallery 2011

304s.

Zombie Research Societyn perustaja ja johtaja Matt Mogkilla on kenties maailman coolein titteli. Lisäksi tämä on yksi maailman johtavista zombieksperteistä, ja kirjallaan Everything You Ever Wanted to Know About Zombies pyrkii vähän leikkimielisesti tekemään lukijoistakin elävien kuolleiden asiantuntijoita. Tai ainakin siinä määrin valveutuneita yksilöitä, että kun zombiapokalypsi eräänä kauniina päivänä koittaa (ja Mogkin mielestä kyseessä on nimenomaan kun, ei jos), saattaisivat he jopa selvitä hengissä.

Kirja ei ehkä aivan yllä kunnianhimoisen nimensä tasolle, mutta varsin kattavasti Mogk kyllä zombeja käsittelee. Aivan alkuun neljään osaan jaettu kirja pyrkii määrittelemään, mitä zombit oikein ovat. Tämän Mogk tekee erilaisia zombin määritelmiä sekä sitä miten populaarikulttuurissa nykyään niin tiuhaan esiintyvät zombit ovat kehittyneet ja matkansa varrella muokkaantuneet. Zombeja on tosiaan montaa eri laatua: yhdet löntystävät hitaasti ja toiset juoksevat, ja jotkut ovat henkiin heränneitä ruumiita siinä missä toiset taas viruksen valtaamia ihmisiä, jotka eivät välttämättä ole missään vaiheessa teknisesti ottaen heittäneet henkeään. Voiko näitä olentoja tosiaan kaikkia kutsua samalla nimellä?

Kirjan toinen osio käsittelee zombitiedettä, eri erilaisia todellisten asiantuntijoiden tekemiä ja enemmän tai vähemmän eläviin kuolleisiin liittyviä tutkimuksia. Tutkijat (Yhdysvalloissa, tietysti – siellä kaikki on mahdollista) ovatkin muun muassa kartoittaneet sitä miten zombien aivot saattaisivat toimia, miten zombien kroppa skulaisi (onko zombeilla esimerkiksi toimiva verenkierto?) ja millaisia metsästystekniikoita nämä todennäköisimmin käyttäisivät. Kauanko zombit ’elävät’? Entä nukkuvatko ne koskaan? Tämä on ehdottomasti kirjan mielenkiintoisin osuus, ja ainakin omalla kohdallani herätti pienen ammattikateuden: että jotkut tutkivat zombeja päivätyönään! Tasan eivät mene nallekarkit, sano.

Kolmas, selviytymistä käsittelevä osio voisi olla melkein mistä tahansa suurkatastrofin jälkeisistä oloista selviytymiseen neuvovasta oppaasta. Se ei siis varsinaisesti tarjoa mitään kauhean maatamullistavaa ja uutta, mutta jaksaa kyllä kiinnostaa kaltaistani wannabe-survivalistia. Viimeinen, zombeja populaarikulttuurissa käsittelevä osuus puolestaan on aika turha, ainakin jos lukija on lainkaan tutustunut zombileffoihin ja -kirjoihin kautta modernin historian.

Mikäli lähipiiriisi sattuu kuulumaan vähän säälittävä maailmanloppuaddikti, joka on tavallani lähestulkoon kykenemätön puhumaan mistään muusta kuin a) zombeista, b) apokalypsista, tai c) zombiapokalypsista, suosittelen kääräisemään tämän kirjan joululahjapakettiin. Aiheeseen perehtyneitä kirja nimittäin viihdyttää, siinä missä luultavasti vain hämmentäisi ja ehkä jopa ärsyttäisi elävät kuolleet vähän vähemmän vakavasti ottavia.

Ja nyt kun joululahjoista tuli puhe, niin mainittakoon vielä bonusvinkkinä perheen pienimpiä ajatellen: Mogk on kirjoittanut myös “kypsille lapsille” suunnatun, aika brutaalilla nimellä paiskatun kirjan That’s Not Your Mommy Anymore. Tästäpä kaikille sukulaisten mukuloille loistopaketti!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s