Kesken jäi: Yöpartio

Normaali

Lokakuu oli kerrassaan surkeaa lukuaikaa, ja marraskuu näyttää jatkavan samalla linjalla. Olen aloittanut arviolta noin tsiljoonan kirjan lukemisen, ja jättänyt kesken ihan yhtä monta. Jostain syystä yksikään kirja ei ole oikein onnistunut nappaamaan otteeseensa. Tästä huolimatta olen latonut keskenjääneitä kirjoja takaisin lukupinkkaan, miettien että kyllä mä vielä jonakin päivänä tämän luen… Ihan oikeasti, loppuun asti…!

Nyt päätin vihdoin, että jo riittää. Lukupino on kertakaikkian siivottava näistä kesken jääneistä. Joskus on annettava periksi. Ja yksi niistä kirjoista, joiden kanssa annna periksi, on Sergei Lukjanenkon Yöpartio.

Tartuin kirjablogeissa hehkutettuun teokseen eräällä vuorokauden mittaisella bussimatkalla, ja ahminkin kirjan kolmesta tarinasta kaksi ensimmäistä aikalailla yhteen putkeen jossakin Tukholman ja Amsterdamin välillä. Mutta. Kun bussi saapui määränpäähänsä, laitoin minä kirjankannet kiinni. Enkä ole niitä sen koomin avannut.

Yöpartio oli sellainen kirja, josta olisin kai tahtonut pitää enemmän kuin loppujen lopuksi pidin. Periaatteessa kirjassa ei ollut mitään vikaa, päinvastoin: sen Moskova, jossa velhot ja noidat ja vampyyrit asuvat tavallisten ihmisten tietämättä ja pitävät yllä Valon ja Pimeyden tasapainoa, oli asetelmana kertakaikkisen mielenkiintoinen. Hyvän ja pahan herkkä balanssi, pientenkin tekojen vaikutukset, sekä maailma joka ei aina olekaan aivan niin mustavalkoinen kuin miltä näyttää – kiinnostavia teemoja kaikki. Tästä huolimatta kirja jäi kesken.

Osittain kyse lieni siitä, että en pitänyt kirjailijan ratkaisusta jakaa teos kolmeen tarinaan. Tarinat liittyivät tiukasti toisiinsa, mutta tästä huolimatta niiden tarjoamat osittaiset loput, välikliimaksit, tappoivat suuremman tarinan kaaren jännityksen. Kenties juuri tämän vuoksi kirja oli jotenkin niin helppo jättää kesken viimeisen osan alussa, sillä en kokenut jääneeni vaille loppuratkaisua. Olinhan saanut niitä jo peräti kaksi!

Luulenkin, että Yöpartio tulisi lukea yhteen putkeen. Silloin se veisi mukanaan, eikä jännitys todella pääsisi katkeamaan. Mutta jos kirjan laskee käsistään, taika katoaa.

 

Loppuun asti kirjan lukivat ja siitä tykkäsivät muun muassa Hesarin arvioija, Puolisilmä ja Kirjamielellä-blogin Marjis.

4 responses »

  1. Minusta Yöpartio oli keskinkertainen kirja, jonka luki, mutta josta ei innostunut. Siksi tuli yllätyksenä muiden lukijoiden kehuvat ja jopa ylistävät arviot. Lukukokemukseeni saattoi vaikuttaa englanninnos ja suomeksi kirja tuntuu ehkä paremmalta. Tai sitten en ollut oikeanlaisissa fiiliksissä. Roikotin kirjaston lainakappaletta suomennoksesta sohvannurkassani, kun ajattelin että luen kirjan uusiksi. En lukenut. Nyt minulla on kaverin kappale lainassa ja yritän saada sen luvun alle vielä tänä vuonna. Jos minulta jokin hienous on mennyt vaikka ohi… en ole kyllä kovin innoissani aloittamassa kirjaa.

    • Ihanaa, en siis ole ainoa! Toisinaan sitä tulee kovin eriskummallinen olo, mikäli oma mielipide kirjasta poikkeaa kovin ’yleisestä mielipiteestä’. Sitä jää melkein väkisinkin miettimään, että menikö minulta nyt jotain ohi, oliko tässä jokin älyttömän hieno juju jota en vain tajunnut…?

      Ja keskinkertaisten, en-oikein-innostu-tästä-vaikka-kuinka-yritän -tyyppisten kirjojen keskenjättäminen on taito joka vaatii opettelua. Minä olen päättänyt vihdoin ryhtyä siihen, sillä luettavaa on muutenkin liikaa. Miksi siis hukkaisin aikaani kirjoihin, joiden lukeminen tuntuu työltä? Lukupinoni ja kirjahyllyni tulevat tuntemaan tämän uuden, julman asenteeni sisällössään ihan lähipäivinä!

    • Oho – ja minä kun ajattelin juuri hommata sen käsiini ja katsoa, että olisiko se jotenkin enemmän mieleeni. En kyllä edes tarkkaan tiedä miksi vaivautuisin… No mutta, taidankin nyt jättää pätkän väliin. Kiitos siis neuvosta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s