Genevieve Valentine: Mechanique

Normaali

Genevieve Valentine: Mechanique – A Tale of the Circus Tresaulti

Prime Books 2011

284 s.

mechanique

<!–
_Mechaniquesta tulee välittömästi mieleen aiemmin tänä vuonna lukemani, Erin Morgensternin ihastuttava The Night Circus. Molemmissa kirjoissa tapahtumapaikkana on taianomainen sirkus, ja sirkuksen sisällä käynnissä erikoinen valtataistelu. Lisäksi molemmat kirjailijat ovat luoneet teoksiinsa todella vahvat, aivan omanlaisensa tunnelmat. Ja siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin – mutta eivät suinkaan huonolla tavalla.

Siinä missä The Night Circusin sirkus on täynnä taikaa ja jotenkin pehmeämpi sekä elegantimpi, on Mechaniquen Circus Tresaulti rujompi ja, no, mekaaninen. Sirkuksen esiintyjät ovat steampunk-henkeen paranneltuja ihmisiä, jotka kaikki tuntuvat tavalla tai toisella epätoivoisilta. Taustalla häilyy sodan repimä maailma ja kaikessa on jotakin kovin pahaenteistä.

Kirjan kertojina toimivat sekä sirkuksen pieni juoksu- ja apupoika George että kaikkitietävä kertoja. Lukijalta vaaditaan terävyyttä: sen lisäksi että kertoja vaihtuu ilman minkäänlaisia vihjeitä, loikkivat myös luvut ajassa edestakaisin. Kaikkea ei ehkä välittömästi tajua, mutta Valentinen kerronta on niin kaunista, ettei lineaarisuudesta ole niin väliksikään. Reunoiltaan vähän rispaantuneet tarinan palaset, kurkistukset sirkukseen ja sen loputtoman kiinnostavat hahmoihin olivat kerrassaan tarpeeksi pitääkseen ainakin tämän lukijan mielenkiintoa yllä.

Kuten sanottu, Mechanique on ehdottomasti yksi parhaista viime vuonna lukemistani kirjoista. Luin kirjan lähes yhteen putkeen sitä käsistäni laskematta, sillä tahdoin saada tietää taustaa kirjailijan matkalle ripottelemille vihjauksille, selvittää mikä olisi se paha joka pian tapahtuisi. Mikä on kylmän, onttoluisen Elenan salaisuus? Saako trapetsilta pudonnut Bird vihdoin kultaiset siivet joista haaveilee, ja mitä tapahtui siipien aiemmalle omistajalle…?

Ja yhtäkkiä tajuan, että en oikeastaan edes halua sanoa kirjasta tai sen henkilöhahmoista tämän enempää. Analyysit sikseen. Sanon vain: lukekaa tämä kirja.

 

Mechaniquen on lukenut (ja siitä arviossaan minua huomattavasti perusteellisemmin kirjoittanut) Raija Taikakirjaimista.

Mainokset

2 responses »

  1. Oi, pidit tästä! Olen iloinen. Kirja on saanut aivan liian vähän huomiota siihen nähden kuinka erinomainen se on. Yritin kovasti ajaa kirjaa viime vuonna Hugo tai Campbell-ehdokkaaksi, mutta ei onnistunut. Kustantaja ei ilmeisesti markkinoinut kirjaa tarpeeksi. Toivottavasti kirjailija yltää seuraavalla teoksellaan samalle tasolle.

  2. Minusta taas tuntui, ettei kirjablogeissa jossakin vaiheessa muista kirjoista puhuttukaan! (Ja hyvä niin, sillä niistä lukemattomista arvioista nimi jäi minunkin mieleeni.) Toki sellaisesta huomiosta on harvoin kiittäminen kustantajaa… On kyllä harmillista, mikäli kirja ei mokatun markkinoinnin vuoksi löydä suurempaa yleisöä, sen verran upea teos on kyseessä. Ja etenkin Yösirkuksesta pitäneitä se saattaisi kiinnostaa, joten potentiaalisista lukijoista ei luulisi olevan puutetta. No, tehdään me ainakin sitten parhaamme tietoa levittääksemme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s