[Jotain ihan muuta] Margaret Killjoy (toim.): Mythmakers & Lawbreakers

Normaali

Margaret Killjoy: Mythmakers & Lawbreakers – Anarchist Writers on Fiction

AK Press 2009

140s.

5580_popup

Rakastan poliittista fiktiota, ja minulla näyttääkin parhaillaan olevan käynnissä todellinen aiheeseen keskittyvä kausi. Mythmakers & Lawbreakers onkin kenties osuvin mahdollinen kirja juuri nyt, sillä kirjailijahaastatteluista koostuva teos käsittelee anarkisteja, fiktiota, anarkistista fiktiota sekä anarkistisia fiktion kirjoittajia. Pitkissä, henkilökohtaisissa ja poliittisissa keskusteluissa monet tunnetut anarkisteiksi itsensä määrittelevät kirjoittajat puhuvat Margaret Killjoyn kanssa tekstiensä ja politiikan suhteesta sekä siitä, voiko fiktion keinoin muuttaa mitään. Haastateltujen joukoissa on joitakin ainakin suomalaisyleisölle tuntemattomampia nimiä, mutta myös sellaisia eläviä legendoja kuin V for Vendetta– ja The League of Extraordinary Gentlemen -sarjakuvistaan tunnettu Alan Moore sekä Ursula K. Le Guin.

Kaikkiaan kirjassa haastatellaan näitä kirjoittajia:

Ursula K. Le Guin

Derrick Jensen

Alan Moore

CrimethInc.

Professor Calamity

Jimmy T. Hand

Lewis Shiner

Cristy C. Road

Octavio Buenaventura

Michael Moorcock

Carissa van den Berk Clark

Rick Dakan

Jim Munroe

Starhawk

Haastattelut ovat kaikki todella mielenkiintoisia, ja Killjoy on saanut kirjailijat puhumaan lähes ajatusvirtamaiseen tyyliin, tavalla joka tuntuu aidosti suoralta ja suunnittelemattomalta. Henkilökohtaisesti rakastan tällaisia vilkaisuja kirjailijoiden mietteisiin teoksistaan ja ajatuksista niiden taustalla – olen juuri niitä ihmisiä, jotka (ilmeisesti monien kirjailijoiden kauhuksi) tahtovat paitsi lukea teoksen, myös tietää lisää itse kirjailijoista ihmisinä. Ja mikä olisikaan yhtä paljastavaa kuin vaikeiden poliittisten kysymysten pohtiminen! Naistenlehdissä nähtävät vaatekaapin sisältöä esittelevät jutut todella kalpenevat Killjoyn haastattelujen rinnalla.

“What do you feel like you’ve accomplished, on a social/political level, with your writing?”, hän kysyy Le Guinilta. “[Y]ou write about how stories can have relevance to the world around us, how stories can be ’useful’ in some way. How do you think that stories can be useful? And how do politics inform your work?”, tentataan puolestaan Alan Moorelta. Ja kirjailijat vastaavat. Pitkin, pohtivin lausein ja jopa sivujen mittaisin monologein. Vastaukset avaavat ainutkertaisen ikkunan näiden ihmisten päiden sisään, ja koinkin saavani kirjan keskusteluista huomattavasti irti kuin yhdestäkään aiemmin lukemastani kirjailijahaastattelusta.

Ja ihan vain kiinnostavana informaation murusena mainittakoon, että Ursula K. Le Guin ei varsinaisesti itse määrittele itseään anarkistiksi (sillä häneltä puuttuu omien sanojensa mukaan “the activist element”), mutta sanoo olevansa imarreltu siitä että anarkisteilla on tapana pitää häntä omanaan. Ja ihmekös tuo – monet Le Guinin teoksista (ja erityisesti Osattomien planeetta -nimellä suomennettu The Dispossessed) tutkivat anarkistisia ideoita fiktion keinoin. Le Guin on myös määritellyt anarkismin tavalla josta sekä minä että Killjoy pidämme ja jota lainaamme: “An anarchist is one who, choosing, accepts the responsibility of choice.”

Kirjan loppuun Killjoy on koonnut pitkän listan kirjoittajista, jotka ovat aikanaan tunnustautuneet anarkisteiksi tai jotka on voitu tekstiensä perusteella sellaisiksi määritellä (heidän joukossaan muun muassa William Blake, Kurt Vonnegut, Henry Miller ja Anthony Burgess). Lisäksi pohjamutia myöten asiaan perehtynyt Killjoy listaa anarkistisia yhteiskuntia käsitteleviä tarinoita, tarinoita jotka sisältävät sympaattisia anarkistihahmoja, sekä tarinoita joissa anarkistit ovat pahiksen roolissa. Paljon tämän perinpohjaisempaa ja parempaa kirjaa ei siis löydy, mikäli fiktion ja (erityisesti vasemmistoradikaalin) politiikan suhde kiinnostaa.

Kirjan voi ladata zinemuodossa ilmaiseksi osoitteessa täällä.

 

Margaret Killjoyn blogi Birds Before The Storm.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s