Rachel E. Fisher: Eden’s Root

Normaali

Rachel E. Fisher: Eden’s Root

2011

root

Lähitulevaisuuden Yhdysvalloissa kaikki ruoka on geenimuunneltua. Ihmiset syövät tietämättään myös valtavan määrän säilöntäaineita, lisäaineita, torjunta-aineita… Ja suuri osa heistä Sairastuu. Sairaus on aina jonkinlainen syöpä ja johtaa varmaan kuolemaan. Kun teini-ikäisen Fin tiedemies-isä sitten Sairastuu, kertoo tämä tyttärelleen maata ja mahdollisesti koko maailmaa uhkaavasta katastrofista: geenimuunnellut viljat ovat johtamassa valtavaan katoon ja nälänhätään. Lisäksi hän kertoo Fille huippusalaisesta projektista, pelastuksen mahdollisuudesta – Eedenistä. Fin pitää yrittää löytää tiensä sinne ja viedä perheensä turvaan.

Eden’s Root saa minulta valtavan suuren plussan mielenkiintoisesta aiheestaan. Syötäväksi kasvatettavien kasvien geenimanipulointi on tärkeä aihe, jota olen itsekin miettinyt paljon. (Mikäli joskus saisin aikaiseksi kirjoittaa pitkään suunnittelemani dystopisen romaanin, tulisi tämä teema varmasti esiin siinäkin.) Lähes yhtä suuri miinus tulee kuitenkin kirjan päähenkilöstä, joka käyttäytyy ikäänsä nähden aivan liian aikuisesti.

Kirja kärsiikin muutamasta nuortenkirjallisuuden helmasynnistä, joita olen alkanut todella vihata ja joihin suhtaudun kirja kirjalta yhä penseämmin. Tämä esiteini-ikäisen päähenkilön loputon taitavuus, rohkeus ja neuvokkuus on näistä ensimmäinen. Vielä tavallistakin epäuskottavampaa tästä tekee se, että myös tarinan aikuiset pitävät Fitä kerrassaan täydellisenä ja suostuvat siihen, että rääpälemäisestä teinistä tulee heidän selviytyjäporukkansa johtaja. Toki tämä on isänsä varoituksen ansiosta ehtinyt valmistautua katastrofiin hieman, hankkia tietoa ja taitoja… Mutta silti. Neljätoistavuotias? Ehei, en usko.

Kirjan toinen sudenkuoppa on sen kertakaikkisen geneerinen instalove-romanssi, jonka seuraaminen oli aika tuskallista. Lisäksi järkyttävä määrä tiukkoja tilanteita ja vaaroja, joista selvitään juuri ja juuri, alkoivat muistuttaa minua vuosi sitten lukemastani Birthmarked-kirjasta. Myös sen kohdalla kypsyin täysin siihen, miten överiksi tarina vedettiin, ja millaisella tuurilla teinipäähenkilö kaikesta voittajana selviytyikään. Ehkä olen tiukkapipo, mutta en vain kertakaikkiaan kestä näin epärealistisia käänteitä.

Miinuksistaan huolimatta Eden’s Root on sujuvasti kirjoitettu ja vetävä kirja, joka varmasti miellyttää kaikkia niitä jotka kaipaavat lukukokemukseltaan toimintaa eivätkä etsi epäloogisuuksia suurenuslasin kanssa. Kirjasta ei myöskään laadullisesti huomaa sen olevan omakustanne. Tekstiin oli toki jäänyt muutamia lyöntivirheitä, mutta niin käy usein myös kustannustoimitettujen kirjojen kanssa. Lisäksi joitakin osioita olisi sopinut hitusen karsia ja lyhentää… Mutta minä olen kyllä aina sitä mieltä, että teos kuin teos hyötyisi lyhentämisestä. Kaikenkaikkiaan kyseessä on siis ihan kelpo teos, joka ei ehkä varsinaisesti erotu monien muiden nuorille suunattujen dystopisten/post-apokalyptisten romaanien joukosta, mutta ei niille myöskään häviä.

 

Kirja saatu kirjailijalta Goodreasin kilpailun yhteydessä. Mielipiteeseeni kirjasta tämä ei, kuten ehkä jo arvasitte, kuitenkaan vaikuttanut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s