Kansikaksoset

Normaali

Kappas. Juuri Eden’s Root -kirjasta blogattuani satuin törmäämään Smashwordissa Katie M. Johnin kirjaan The Forest of Adventures. Ja kylläpäs oli tutun näköinen kansi! Vertailun vuoksi molempien kirjojen kannet vierekkäin:

kannet

Kansipareista oli muistaakseni puhetta parissakin blogissa viime vuonna. Tähän hätään muistin tosin keskusteluista vain yhden, nimittäin Le Masque Rouge-blogin Emilien pari kuukautta sitten huomaamat kansikaksoset. (Kannattaa kurkata myös Taikakirjaimet-Raijan jutun kommenteissa vinkkaama Reusable Cover Art in Historical Novels -galleria. Hämmästyttävää, miten moneen ja monenlaiseen kanteen voikin yksi kuva taipua!) Kyseessä oli vieläpä Tammen kaltainen suuri kustantamo, joten kannen suoranainen kopioiminen hämmästytti minua enemmän kuin näiden minun bongaamieni opusten kohdalla. Sekä Eden’s Root että The Forest of Adventures ovat nimittäin omakustanteita, joten kirjailijoilla tai kannen suunnittelijoilla on luultavasti ollut mahdollisuuksia hyödyntää vain tiettyjen kuvapankkien tuotoksia tai muuten vapaasti käytettävissä olevat kuvat.

Huolimatta siitä, että kansikaksosille on olemassa tällainen järkiselitys, alkoi niiden huomaaminen häiritä minua. En osaa sanoa, olisiko asia vaikuttanut lukukokemukseen mikäli olisin huomannut sen aiemmin, mutta näin jälkikäteen huomattuna se ainakin ärsytti jollakin aika selittämättömällä tavalla. Kirjaa ei toki saa tuomita kansien perusteella, mutta en voi mitään (kenties vähän aiheettomalle?) tunteelle siitä, että tämä vei silmissäni kirjalta hitusen uskottavuutta ja omaperäisyyttä. Olenkohan ihan liian tiukkapipoinen?

Mitä mieltä olette – sopiiko kirjaa tuomita kannen tai kansikaksosen perusteella?

2 responses »

  1. En minä erityisesti hämmästy enää ns. kuvapankkikansista isoillakaan kustantamoilla. IMHO olisi kivempaa kun teettäisivät kannet ihan suomalaisin voimin, kun varaa kuitenkin on ihan eri tavalla kuin pienkustantajilla, mutta kun katselee muutaman viime vuoden kirjankansia, niin niissä on huimasti kuvapankkikamaa. Muutenkin valokuvakannet ovat usein pikkuisen muovisia.

    Kirjaa ei pitäisi tuomita kannen perusteella, mutta kyllä se itsellä ainakin vaikuttaa hiukkasen siihen, otanko kirjan hyllystä. Jos ei muuten, niin ainakin alitajuisesti.

  2. Niin, jännittävästi sitä kyllä tietää, ettei kannen tulisi vaikuttaa… mutta niin se vain tekee!

    Ja on kyllä tosi sääli, jos isotkin kustantamot alkavat (säästösyistäkö?) käyttää kuvapankkeja ja tehdä tällaisia tusina- ja halpiskansia! Suomesta löytyy kuitenkin varmasti paljon ammattilaisia, joiden työn jälki on huomattavasti kauniimpaa kuin yksikään valmiskuvasta photaroitu versio. Taidammekin jälleen valitettavasti seurata yhden luovan ammatin alasajoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s