Warren Ellis: Transmetropolitan 1-3

Normaali

Warren Ellis & Darick Rovertston: Transmetropolitan 1-3

Vertigo 2009

1 2 3

Warren Ellisin Transmetropolitan on kyberpunk-tarina vastenmielisestä ja silti jotenkin sympaattisesta gonzotoimittajasta nimeltä Spider Jerusalem.  Sarjan alussa erakkona elelevä Spider joutuu palaamaan takaisin vihaamaansa kaupunkielämään kun kustannustoimittaja ärhäkästi muistuttaa, että sopimuksen mukaan tällä riittää vielä kirjoitettavaa. Kulutushysterian ja korruption valtaamassa kaupungissa Spider alkaa sitten kaivella poliitikkojen puuhia ja kynäillä kerrassaan ilkeitä paljastusjuttuja.

Ja koska Wikipedian artikkeli kuvailee sarjan idean pähkinänkuoressa paremmin kuin itse ehkä osaisin, lainataan tähän väliin sieltä: “Spider Jerusalem dedicates himself to fighting the corruption and abuse of power of two successive United States presidents; he and his ”filthy assistants” strive to keep their world from turning more dystopian than it already is while dealing with the struggles of fame and power, brought about due to the popularity of Spider via his articles.”

Spider vihaa maailmaa ja on aikamoinen kyyninen paska, mutta tästä on silti jotenkin pakko pitää. Mies kun on loppujen lopuksi hyvän puolella ja pahaa vastaan – vaikka luultavasti sylkisi silmille, jos kuulisi jonkun kuvailevan itseään tällä tavalla. Lisäksi Ellis tekee vittumaisen päähenkilönsä kautta joitakin todella mielenkiintoisia ja pistäviä havaintoja sarjan maailmasta – ja siinä samalla siis tietysti omastamme.

That’s what a monoculture is. It’s everywhere, and it’s all the same. And it takes up alien cultures and digests them and shits them out in a homogenous building-block shape that fits seamlessly into the vast blank wall of the monoculture. This is the future. This is what we built. This is what we wanted. It must have been. Because we all had the fucking choice, didn’t we? It is only our money that allows commercial culture to flower. If we didn’t want to live like this, we could have changed it any time, by not fucking paying for it. So lets celebrate by all going out and buying the same burger.

Vaikka en täysin rakastunutkaan tarinaan, on sen maailma ehdottoman mielenkiintoinen, ja Ellisin revittely raikasta verrattuna aika lailla sliipattuihin nykysarjakuviin. Lisäksi Spiderin hahmo on jotakin sellaista, mihin en ole aiemmin lukemissani sarjakuvissa juuri törmännyt – niin kertakaikkisen epämiellyttävä, mutta samaan aikaan kertakaikkisen cool. Lisäpisteitä Spider saa myös vastentahtoisesti adoptoimastaan, ketjupolttavasta kissasta, joka on kenties paras koskaan näkemäni sarjiskatti.

Taattuun kyberpunk-tyyliin Transmetropolitan sisältää varsin runsaan määrä seksiä, huumeita ja väkivaltaa. Myös sarjan kielenkäyttö on, no, kekseliästä mutta myös aika brutaalia. Spider polkee kaikkia sovinnaisuuden rajoja niin, että välillä ihan hengästyttää. Varoituksen sanana siis alleviivattakoon, että sarja ei sovi herkästi loukkaantuville eikä yleisesti heikkohermoisille. Muut taas voivat ensin vähän kauhistella ja sitten lopulta nauraa kähistä yhdessä Spiderin kanssa. Vähän ilkeästi ehkä, mutta hei – jos maailma kerran on läpipaska paikka, niin pitäähän siitä ainakin pystyä ottamaan kaikki mahdollinen ilo irti.

Have gone to commit suicide. Intend to return from grave Friday. Feed cat.

transmetropolitan

3 responses »

      • Fablesia on ilmeisesti kehuttu aika laajalti, en ole itse ehtinyt vielä tutustumaan. Käyppäs Vertigon nettisivuilla, siellä tulee eittämättä sellanen ”oi tuo pitää lukea!…ja tuo…ja tuo…tuo!”-fiilis 😀 Pride of Baghdadin luettua kiinnostuin suuresti myös Brian K. Vaughanin stooreista, Saga on mieheltä laajalti pidetty sarja, käsittääkseni…ja lukematta vielä 😦 Liian vähän aikaa, liian paljon hyviä sarjakuvia, liian paljon hyviä sarjakuvia joista ei edes tiedä (vielä)…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s