Kirjanostolakko

Normaali

Lontoosta palattuani vietin yhden iltapäivän koettaen epätoivoisesti saada uusia kirjojani mahtumaan johonkin asunnon lukuisista, jo valmiiksi ylitsepursuilevista kirjahyllyistä. Ei onnistunut. Sitten yritin latoa niitä nurkista löytyvien kirjapinojen jatkeeksi, tekemättä kuitenkaan pinoista niin korkeita ja painavia että ne romahtaisivat. Ei onnistunut. Siinä lattialle levinneen kirjakasan keskellä istuessani sitten päätin, että nyt on ryhdyttävä äärimmäisyyksiin. Siis kirjanostolakkoon.

ban

Ostostopin tarkoituksena on säästää a) rahaa, ja b) kirjahyllytilaa. Samalla toivon pakottavani itseni lukemaan omasta hyllystä löytyviä to read-listan teoksia sen sijaan että haalisin ympärilleni aina vain uusia ja uusia. Päätin myös lakon kestävän huhtikuun viimeiseen päivään saakka. Silloin vietettävä Kuningattarenpäivä muuttaa nimittäin koko kaupungin yhdeksi suureksi kirpputoriksi, korottaen hyvien kirjalöytöjen mahdollisuuden sellaisiin sfääreihin ettei sitä kertakaikkiaan voi jättää väliin.

Tarkempia sääntöjä, rangaistuksista puhumattakaan, en ole vielä lakolle pohtinut. Ja ehkä niitä ei tarvitakaan – lakkoa on nimittäin kestänyt jo kaksi viikkoa, enkä ainakaan vielä ole kertaakaan hairahtanut. Hurraa! Tähän tulokseen on päästy välttämällä tiukasti kirpputoreja ja divareita sekä nettikirjakaupoissa surffailua. Oikein kiinnostaviin kirjoihin törmätessäni olen vain huokaissut syvään ja kirjannut sitten teoksen nimen ylös toivelistalleni, niin että voin pohtia asiaa uudemman kerran lakon ollessa ohitse. Kenties siihen mennessä olen vieroittautunut shoppailusta jo niin tehokkaasti, etten koe enää tarvetta saada jokaista kiinnostavaa kirjaa omakseni…?

Löytyykö lukijoista kohtalotovereita – onko kukaan teistä koskaan joutunut laittamaan stoppia kirjaostoksille?

 

Kuva: www.superficialsydney.blogspot.com

8 responses »

 1. E-kirja on ystävä! Se on toppuutellut paperikirjojen hamstraustani selkeästi olennaisin osin; nyt hyllymetrit (vielä puolitoista vapaana!) täyttyvät niin hitaasti, että voin ostaa paperisena minkä kirjan hyvänsä. Jos oikeasti haluan.

  • Minä taas en ole ihan vielä tottunut ajatukseen e-kirjoista. Pariin otteeseen olen lainannut lukulaitteen kirjastosta ja sitä kokeillut, mutta omaksi asti en vielä ostanut. Luultavasti se tosiaan vähentäisi fyysistä kirjahamstrausta… Mutta kun konkreettiset, käsinkosketeltavat kirjat ovat nimenomaan niin kivoja!

 2. Lakossa ollaan, siihen asti kunnes olen lukunut 30 kirjaa hyllyistäni. 17 vielä jäljellä, jaksaa jaksaa… Puoliksi olen ja taipunut siihen faktaan että pian on hommattava isompi asunto, jonne mahtuu enemmän kirjoja.

  • Jee, kohtalotovereita siis on!

   Lakon keston määritteleminen luettujen kirjojen kautta tuntuu itse asiassa huomattavasti järkevämmältä kuin oma, päivämäärään perustuva systeemini. Jäin miettimään, että pitäisiköhän minunkin määrittää lakko tuolla tavalla: listata ensin kirjat jotka tulee lukea, ja sitten myös lukea ne kaikki… Mutta silloin lakko ei varmaan koskaan loppuisi! En usko, että itsekurini riittäisi moiseen lähestymistapaan.

 3. Sama homma täällä! Funtsin myös, että täytyy lukea ainakin X määrä omasta hyllystä, ennenkuin sitä saa täyttää enempää… onneksi kukaan ei kuitenkaan ole valvomassa, joten jos lipsahdus tapahtuu, se ei haittaa 😛

  • Minun pitäisi kyllä ihan ehdottomasti tehdä samanlainen sopimus itseni kanssa ja listata ne kirjat jotka pitää lukea ennen kuin uusia rahdataan kotiin kappalettakaan. Vähän kyllä epäilyttää, että en ehkä onnistuisi moisessa. Jo nyt tekee kovasti mieli alkaa luistaa lakosta, enkä usko että kestän päivääkään pidemmälle kuin kuun loppuun, jos edes sinne asti! Tuskaista on tämä addiktin elämä…

 4. Itse huomasin myös että vapaa kirjahyllytila alkaa olemaan kortilla. Joten pienen itsetutkiskelun jälkeen päätin että ne kirjat joita en ehkä halua fyysisinä niteinä hyllyyn, luen ekirjoina. Päätös tuli itse asiassa aika helposti vaikka olen tähän asti ollut aika tiukka ekirjojen vastustaja. Sitten kun Amazonin Kindle Paperwhite kolahti postilaatikkoon, täytyy myöntää että päätös ei kaduttanut; hankitut kirjat synkkautuu käytännössä samantien laitteeseen tilauksen jälkeen. Laite on muutenkin mukavan kevyt ja sopivan kokoinen. Suosittelen.

  • Äh, ne e-kirjat… Jotenkin en vain ole tottua ajatukseen. Etenkin kun omat kirjaostokseni koostuvat kokonaan käytettyjen kirjojen antikvariaateista bongailusta, ja sähköisten kirjojen tilaamisessa ei olisi lainkaan sitä samaa löytämisen fiilistä.

   Mutta kyllähän se kai käytännöllistä olisi, sitä en voi enää kieltää. Pitänee siis laittaa lukulaite jälleen kerran harkintaan. Vaan niistä lukuisista just sen oikean valitseminenkin tuntuu kauhean stressaavalta ajatukselta! Kindleä en tahtoisi missään nimessä, mutta millä niistä muista muka tietää, että mikä on paras? Argh, näitä päätöksiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s