Amazon ja Goodreads ne yhteen sopii?

Normaali

Tällä viikolla kirja-alaa eniten puhuttanut uutinen lienee se, että Amazon meni ja osti Goodreadsin. Kirjanystävien reaktiot tuntuvat vaihtelevan yhdestä ääripäästä toiseen, mutta henkilökohtaisesti en ole asiasta turhan innoissani.

ga

Totta puhuakseni pidän Amazonia jo valmiiksi aika arveluttavana yrityksenä. Viime aikojen uutiset alkaen Amazonin varastojen kammottavista työoloista aina veronkiertoon ja Saksassa työntekijöitä vahtimaan palkattuihin uusnatseihin asti ovat vain lisänneet tunnetta siitä, ettei firmalla ole puhtaat jauhot pussissa. Lisäksi pidän pelottavana ajatusta tietyn tahon monopolista millä tahansa alalla. The Nationin perusteellisessa artikkelissa The Amazon Effect lainattiin asian osuvasti tiivistänyttä Andy Rossia:

”Monopolies are always problematic in a free society, and they are more so when we are dealing with the dissemination of ideas, which is what book publishing is about. –- Amazon simply has too much power in the marketplace. And when their business interest conflicts with the public interest, the public interest suffers.”

Amazonin monopoliasema on jo nyt johtanut monien pienten kirjakauppojen sulkemiseen. Lisäksi pelkään, että pian kirjoja ei voi enää ostaa, arvioida eikä niistä keskustella ilman että Amazon on jotenkin mukana prosessissa – halusimme sitä tai emme. Isoveli valvoo? Kuten twiitti pian diilin ilmoittamisen jälkeen asian ilmaisi:

@rokeandbookish: Amazon…really I’m flattered that you want to be all up in every part of my business on the interwebz but its just getting ex bf stalkerish.

Amazonilta on lupailtu, ettei Goodreads tule muuttumaan. Se jää nähtäväksi. Minä en lakanne käyttämästä Goodreadsia ainakaan välittömästi (toisaalta käytän sitä jo nyt todella epäaktiivisesti), vaan jään odottelemaan ja katselemaan miten homma etenee. Mutta jo nyt tieto siitä, että Amazon on sivuston taustapiruna, keräämässä tietoja ja ties mitä muuta puuhaavatkaan, tekee Goodreadsista huomattavasti vähemmän houkuttelevan.

 

Kuva: http://www.digitalbookworld.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s