Kirjallisuushaaste

Normaali

Bongasin Taikakirjaimet-blogista kirjallisuusaiheisen kyselyn, ja koska kaipaan juuri nyt sijaistekemistä (deadline lähestyy, eikä minun tietenkään tee mieli kirjoittaa), annetaan mennä.

books biotv

1. Mikä kirja olisi juuri nyt paras kuvaamaan sinun elämääsi?

Kyle Bravon Making Stuff And Doing Things. Kevät ja tämä kirja yhdessä ovat inspiroineet minua puuhaamaan kaikenlaista pyöränhuollosta kompostikopan kokoamiseen ja pihakalusteiden rakenteluun jämälaudoista.

2. Luetko runoja?

Luen, vaikkakin nykyään huomattavasti vähemmän kuin ennen. Nuorempana harrastin runoja paljonkin, ja syytän muutoksesta ainakin osittain sitä, etten enää vietä suurinta osaa ajastani suomalaisten kirjastojen hyllyjen välissä sattumanvaraisia teoksia lehteillen. En ole tainnut vuosiin tutustua uusiin runoilijoihin, ja niinpä suosikkejani ovat yhä lukioikäisenä rakastamani Edith Södergran, Pentti Saarikoski ja Pablo Neruda.

3. Käytkö kirjallisuustapahtumissa?

Toisinaan käyn kuuntelemassa kirjailijoita, mikäli kiinnostava sellainen sattuu esiintymään jossakin lähistöllä. Lisäksi käyn kirjoittajatapahtumissa. Lasketaanko ne?

4. Mistä kirjasta toivoisit tehtävän elokuvan?

Mira Grantin Feed-kirjasta, tai mikä ettei samantien vaikka koko Newsflesh-sarjasta. Lisäksi toivon, että Max Brooksin Word War Z-kirjasta olisi tehty kirjan henkeä kunnioittava elokuva. Okei, en ole vielä nähnyt kyseistä elokuvaa, joten on ehkä snadisti aikaista tuomita. Mutta trailereidein perusteella vaikuttaa kovasti siltä, että teos tunnelmineen on siinä lahdattu täysin.

5. Minkä klassikon olet aina halunnut lukea muttet ole (vielä) saanut aikaiseksi?

Victor Hugon Kurjat, sekä Fitzgeraldin Great Gatsbyn. Molemmat ovat ajankohtaisia juuri nyt, sillä tahtoisin katsoa niihin perustuvat elokuvat, mutta ylpeys ei anna myöten lähteä leffaan ennen kuin kirjat on kahlattu läpi.

6. Onko sinulla jokin lempikirja jota et ikinä kehtaa kysyttäessä (paitsi tietysti nyt) paljastaa?

Ei taida olla, sillä en juuri ujostele toisinaan hyvinkin hienostumatonta makuani. Esimerkiksi toisinaan keskittymiskykyni ollessa koetuksella luen surutta chicklitiä. Eikä edes hävetä!

7. Kenet kirjailijan haluaisit tavata?

Seanan McGuiren. John Greenin. Cormac McCarthyn.

8. Kenet romaanihenkilön haluaisit tavata?

Hyvä kysymys! Jäin miettimään pitäisikö tähän valita joku minua älyllisesti kiinnostava henkilö, vaiko sittenkin joku niistä lukuisista kirjallisista sankareista, joihin olen vuosien varrella ihastunut? En osaa päättää. Sen sijaan sanon, että Pikku Naisista tuttu Jo March.

9. Kuka on mielestäsi kiinnostavin kirjailija (vaikket välttämättä hänen kirjoista pitäisikään)?

Tämä on ehkä ns. helppo vastaus, mutta sanon että Sofi Oksanen. Teostensa menestymisen lisäksi Oksanen on onnistunut luomaan itsestään hienon brändin, sellaisen kirjallisen julkkiksen, joita harvoin näkee. Sellainen lienee tarpeen, jos kirjallisuudella tahtoo Suomen kaltaisessa maassa elää. Ja Oksanen on onnistunut siinä hienosti.

10. Minkä kirjan ostit viimeksi?

Juuri ennen kirjanostolakkoni alkamista tilasin Jeanette Wintersonin Stone Gods-teoksen.

11. Mitä luet juuri nyt?

Michael Pollan: In Defence of Food

Nanni Balestrini: The Unseen

Tommi Melender: Yhden hengen orgiat

CrimethInc: Evasion

2 responses »

  1. Oi tuo kuva!

    Odotan kanssa Max Brooksin kirjasta tehtyä elokuvaa pelonsekaisesti. Mielestäni kyseinen kirja on kyllä aika vaikea siirtää valkokankaalle, koska eihän siinä ole kunnollista päähenkilöä. Ilmeisesti leffaan sellainen on kuitenkin kehitetty ja saa nähdä, onko elokuvassa enää paljon muuta yhteistä kirjan kanssa kuin nimi ja zombit.

    • Minulle on trailereista jäänyt vähän sellainen käsitys, että kirjasta olisi napattu se-joku-armeijan-tyyppi (muistini pätkii täysin, eikä tarkempaa määritelmää ole nyt luvassa) ja tehty tästä vähän väkisin vääntäen päähenkilö, ihan vain toiminnallisuuden takia. Itseä jo melkein itkettää ajatus siitä, millainen raina on luvassa. En meinaan myöskään usko, että sillä tulee hirveästi olemaan yhteistä alkuteoksen kanssa. Itse pidin kirjaa tosi vaikuttavana, ja tarinan typistyminen juoksuun, huutoon ja räjähdyksiin (jotka näyttävät olevan trailereiden pääosassa) olisi tosi surku.

      Ja niin, kuva on tosiaan ihana. Tuollaisen kun saisi valtavaksi julisteeksi seinälle, ah!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s