Johan Harstad: Darlah – 172 tuntia kuussa

Normaali

Johan Harstad: Darlah – 172 tuntia kuussa

Karisto 2012

438s.

d

Nyt tuli kyllä vastaan niin huono kirja, etten totta puhuakseni edes tiedä miksi luin sen loppuun.

NASA päättää järjestää uuden kuulennon. Rahoitus hoidetaan mediasirkuksen kautta järjestämällä kisa, jossa kolme nuorta voittaa matkan kuuhun. Heti alusta lähtien on kuitenkin selvää, että NASA ei kerro aivan kaikkea, ja että reissuun on jokin salattu syy. Ja kun lento sitten pääsee kuuhun, käy yllättäen ei lainkaan yllättäen selväksi, että se ei todellakaan ollut hyvä idea.

Darlahin idea sinänsä on jännittävä, sillä avaruuskauhu on kerrassaan kauhistuttavaa. Pieni lähtöjännite lässähtää kuitenkin täysin kun kirjassa ei vielä sadannenkaan sivun kohdalla ole tapahtunut oikeastaan mitään. Kilpailun voittavia nuoria kuvaillaan todella pitkään, mutta samalla niin ettei heistä kerrota juuri mitään – kaikki kolme jäävät todella yksiulotteisiksi ja persoonattomiksi. Lukijalta vaaditaankin kärsivällisyyttä tapahtumaköyhän kerronnan tahkoamiseen melkein sivulle 300 asti ennen kuin toiminta alkaa, ja se on kyllä vähän liikaa nelisataasivuisessa kirjassa.

Myönnän pelänneeni hitusen muutaman kunnon avaruuskauhukohtauksen aikana. En myöskään osannut odottaa tapaa jolla kirja loppui. Nämä asiat siis lienevät kirjalle plussaa? Toisaalta esimerkiksi loppu ei mielestäni ollut millään tavalla vaikuttava tai edes kovin erikoinen. Tarina myös herätti useita kysymyksiä, joista puoliinkaan loppu ei vastannut.

Ja olenkohan jo valittanut liikaa, vai saako jatkaa vähän lisää? No, mainittakoon vielä, että tarinan sekaan heitellyt kuvitukset, valokuvat ja tekniset piirrustukset, tuntuivat irrallisilta ja vähän ärsyttäviltä. Lisäksi suomennoksessa oli ikäviä puutteita – kieli ei aina ollut sujuvaa, ja olipa tekstiin lipsahtanut myös avaruuskauhuakin karmivampia “alkaa tekemään”-rakenteita.

Darlahin kokonaisarvosana: FAIL.

 

Minua positiivisemmin kirjaan ovat suhtautuneet muun muassa Kirjaston kummitus ja Olipa keran kirjablogi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s