Elokuvissa: World War Z

Normaali

Kävin sitten katsomassa yhteen lempikirjoistani perustuvan World War Z-elokuvan.

poster

Ja mitäs siitä nyt sitten sanoisi. No, sanotaan vaikka niin, että leffassa oli kolme hyvää puolta.

 1. Siinä oli Brad Pitt.
 2. Voitin leffaliput kirjakaupan kilpailusta enkä siis joutunut maksamaan tästä “elämyksestä” itse.
 3. Olin jo trailerin perusteella päätellyt pätkän olevan aika huono, eikä pettymys siten ollut kauhean paha.

En kertakaikkiaan voi antaa anteeksi sitä, että elokuvalla ei ollut mitään tekemistä samannimisen kirjan kanssa. Toistan: ei mitään. Sen sijaan kyseessä oli perusrymistely – tiedättehän, sellainen leffa missä juostaan paljon edestakaisin, ja sitten tapahtuu räjähdyksiä. Tässä tosin juostiin paljon edestakaisin, zombeja karkuun, ja ammuttiin niitä zombeja. Vieläpä useissa eri maissa. Ja jotkut takaa-ajokohtaukset olivat toki jänniä… Mutta ei niistä silti kunnon elokuvaa saatu rakennettua.

Surullista kyllä, leffassa kiinnostavinta on sen viimeinen minuutti. Se koostuu uutiskuvamaisista pätkistä, joissa näytetään pilkahdus siitä mitä eri puolilla maailmaa zombisodan aikana/jälkeen tapahtui. Tämä oli ainoa kohta elokuvaa, jossa tuntui hieman alkuteoksen kaikuja. Kirjassa vahvinta oli mielestäni juuri sen realismin tuntu, ja tämän saman tunteen puuttuminen elokuvasta suututti minua kenties kaikkein eniten. Leffa nimittäin viskaa realismin surutta yli laidan, siitä pätkääkään piittaamatta. Vai mitä sanotte siitä, että kun sotilaalta leikataan käsi irti zombien pureman jälkeen, ei kyseinen solttu ole asiasta juuri milläänsäkään, vaan jatkaa juoksemista ja ampumista – nyt vain yhdellä kädellä.

Höh.

Olisin voinut hermostua tästä kaikesta ihan totaalisesti, mutta kuten sanottu, onneksi odotukseni elokuvaa kohtaan eivät alunperinkään olleet kovin korkealla. Sillä eihän sitä voi olettaa, että laatu suorastaan tihkuisi tällaisesta tilkkutäkistä – elokuvan käsikirjoittajat vaihtuivat suunnilleen yhtä useasti kuin Brad Pittin sukat, ja sen loppukin filmattiin kokonaan uudelleen. (Tekovaiheen katastrofitarinasta kiinnostuneille suosittelen Vanity Fairin artikkelia Brad’s War, joka on melkein jännempi kuin elokuva itse.) Alkuperäinen loppu oli ilmeisesti Venäjälle sijoittuva eeppinen taistelukohtaus joka kuitenkin poistettiin koska se oli liian synkkä. Häh – tässä on kyse zombeista! Zombimaailmansodasta! Ei sellaisen keskellä varmaankaan ole hirveästi tilaa olla yliamerikkalaisen toiveikas ja valoisa!

Siispä: niille, jotka tykkäävät verettömästä (ne ikärajat, nähkääs) peruszombirymistelystä, elokuva saattaa olla ihan myönteinen yllätys. Mutta kirjaa rakastaneet varokaa – tulette luultavasti vain harmittelemaan tuhlattuja rahojanne. Oikeastaan saisitte rahallenne paremmin vastinetta, jos ostaisitte samalla summalla kirjasta toisen kappaleen.

Tiivistyksenä ja loppukevennyksenä tarjoiltakoon tämä Oatmealin kuva, joka havainnollistaa hienosti kirjan ja siihen (muka) perustuvan elokuvan yhtymäkohdat:

z

8 responses »

 1. Eli elokuvan kanssa on käynyt ilmeisesti niin kuin pelkäsinkin… Ihastuin kirjaan alkuvuodesta ja aion elokuvankin katsoa, mutta odotukseni sitä kohtaan eivät ole kovin suuret.

  • Jos olet ihastunut kirjaan, suosittelen lähestymään elokuvaa erityisen varovaisesti! Oikeastaan veikkaankin, että parasta olisi olla ajattelematta näiden kahden välillä olevan minkäänlaisia yhteyksiä: pitää vain hieno kirja hienona kirjana, ja katsoa tämä leffa hetkittäin ihan viihdyttävänä perusrymistelynä. Jolla vain sattuu olemaan sama nimi kuin sillä kerran lukemallasi hienolla kirjalla.

 2. Höh. Ei odotukset ole suuret minullakaan, eikä selostuksesi niitä kyllä entisestään nosta. Nyt pitää oikeasti miettiä kannattaako tuhlata aikaa tähän. Rahaa ei minullakaan menisi, kun on ilmaislippuja jäljellä.

  • Nyt aloin syyllisyydentuntoisena pohtia, että olinko leffaa kohtaan liiankin ilkeä… Muualla intternetin ihmemaassa sitä kun on kutsuttu ihan kelpo pätkäksi, sellaiseksi perusleffaksi. Ja kyllähän sen mieluummin katsoo kuin turpaansa ottaa, mutta leffakokemuksen/lipun hinnan veroinen se ei kyllä tosiaan mielestäni ole. Mutta jään mielenkiinnolla odottamaan teidän muiden mielipiteitä asiasta!

 3. Kirjan lukeneena en ole hirveämmin innostunut elokuvasta. Ehkä voisi katsastaa kun ilmestyy vuokraversiona. Kirja olisi ehdottomasti kannattanut tehdä TV-formaattiin. Kirjassa on kuitenkin mielenkiintoista materiaalia useammaalle tuotantokaudelle.

  • Totta, tv-sarjaksi kirja olisikin voinut oikein sujuvasti taipua! Jokainen jakso olisi voinut olla vaikka jonkinlainen feikkidokumentti. Voi mikä menetys, ettei näin tapahtunut!

 4. Nyt se on nähty. Odotukset olivat nollassa, joten loppuarvosana jää plussan puolelle. Jos ei ajattele leffan idean perustuvan kirjaan, eikä vertaa siihen, niin kyllähän se oli ihan toimiva zombierymistely ja paikoin hyvinkin jännittävä. Vaikka monet kohtaukset olivat liian halpoja ja epäuskottavia, eikä rohkeutta tappaa merkittäviä hahmoja näkynyt löytyvän, niin en ole niin pettynyt kun olin valmistautunut olemaan.

  • No hyvä ettet ollut kamalan pettynyt! Veikkaan, että olisin itsekin voinut tyytyä leffan yleiseen keskinkertaisuuteen paremmin jos en olisi koko ajan ajatellut, että ”jumalavita, tässä ne nyt surutta pilaavat yhtä lempikirjoistani.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s