Daniel H. Wilson: Amped

Normaali

Daniel H. Wilson: Amped

Doubleday 2012

277s.

AMP Final FIX

Amped kertoo lähitulevaisuuden Yhdysvalloista, jossa ihmisiä on jo joidenkin vuosikymmenten ajan paranneltu erilaisilla aivoihin asetettavilla pienillä laitteilla. Niillä on lähinnä lääketieteellisiä tarkoituksia: ne muun muassa auttavat kontrolloimaan erilaisia proteeseja kuin ne olisivat omia raajoja tai parantavat oppimisvaikeuksista kärsivien lasten keskittymiskykyä ja älykkyyttä. Mutta laitteet eivät vain korjaa rikkoutunutta normaalille tasolle. Sen sijaan ne ”vahvistavat” kantajaansa ja antavat tälle lähes yli-inhimillisiä kykyjä.

Owen Gray on ihan tavallinen mies. Hänen päässään oleva laite ei anna hänelle lisä-älyä eikä tee mitään muutakaan ihmeellistä – se vain pitää kurissa hänen epilepsiakohtauksensa. Tai niin Owen luulee. Kunnes sitten yhteiskunnassa tapahtuvat asenne- ja lakimuutokset yhtäkkiä vievät Owenin kaltaisilta “vahvistetuilta” (amplified) ihmisiltä heidän perusoikeutensa ja Owenin lääkäri-isä paljastaa mitä pojan päässä todella on.

Amped on täynnä kiinnostavaa kamaa ja jännittäviä pieniä yksityiskohtia. Wilson on sijoittanut lukujen väleihin erilaisia kirjan tapahtumien taustoja valottavia asiakirjoja, kuten poliitikkojen puheita ja oikeuden päätöksiä. Lisäksi teos on täynnä eksoottiselta mutta samanaikaisesti uskottavalta kuulostavaa tiedettä ja teknologiaa. (Wilsonilla onkin tohtorintutkinto robotiikassa joten ihan hatusta tämä ei tosiaan taida materiaaliaan kiskoa.) Tiedesetti ei kuitenkaan mene överiksi, vaan myös maallikko kykenee lukemaan kirjaa huoletta ja vielä nauttimaankin siitä.

Erityisintä kirjassa oli mielestäni sen alkupuoli, jonka aikana Wilson näyttää hienosti sen miten erilaisuuden tuntu ja pelko syntyvät sekä miten helposti ihmiset sisäistävät ajatuksen tietystä ihmisryhmästä omaa ryhmää vähempiarvoisena. Tämä on yllättäen helppo lukea viittauksena natsismiin ja Wilson tekeekin uskottavalta tuntuvaa työtä kuvatessaan miten sellaiset muutokset saattavat tapahtua: pienet asiat vaikuttavat taustalla, hitaasti myrkyttyvää ilmapiiriä ei havaita… Kunnes sitten on liian myöhäistä ja ihmiset huomaamattaan vääryyksiin turtuneita.

Pelon kuvauksesta siirrytään kuitenkin pian toimintaan ja kirjan puolivälin paikkeilla tarina menee vähän juoksenteluksi. Owen säntäilee edestakaisin ja yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on, samalla kun sota ihmisten ja sorrettujen, halveksivalla amps-nimityksellä kutsuttujen vahvistettujen ihmisten välillä näyttää koko ajan todennäköisemmältä. Hienoudesta hölmöydestään huolimatta toiminta on kuitenkin koko ajan vetävää eikä kirjaa todellakaan tarvinnut jättää kesken.

Kirjan kolme ensimmäistä lukua ovat luettavissa io9.com-sivustolla, täällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s