Lauren Beukes: Zoo City

Normaali

Lauren Beukes: Zoo City

Angry Robot 2010

416s.

index

Zoo City on jotakin kovin erilaista. Mietin pitkään miten teoksen voisi summata yhteen lauseeseen, jos sitä vaikkapa koettaisi kuvailla ystävälle oikein tiivistetyssä muodossa, ja tulin siihen tulokseen että sanoisin sen olevan Etelä-Afrikkaan sijoittuva maaginen, urbaani etsiväkertomus. Mutta moinen kuvaus ei kyllä kertoisi kirjasta puoliakaan.

Zoo Cityn päähenkilö Zinzi Decemberillä on kyky löytää kadonneita asioita. Entinen toimittaja ja entinen addikti koettaa maksaa huumevelkojaan pois pikkuesineitä etsien sekä kirjoittaen huijaussähköposteja, joilla kiskotaan hyväuskoisilta länsimaisilta ihmisiltä kaikki mikä irti lähtee. Zinzin valinnoista ei aina ole helppo pitää, mutta samalla tämä tuntuu kaikkine ristiriitoineen ja huonoine puolineen huomattavasti uskottavammalta ihmiseltä kuin suurin osa urbaanissa fantasiakirjallisuudessa esiintyvistä hahmoista. Zinzin menneisyydessä on myös useita ilmeisen synkkiä salaisuuksia, joista tämä ei tykkää puhua ja joita ei mielellään edes ajattele – mutta joista aina ja kaikkialle Zinzin kanssa matkaava laiskiainen väistämättä muistuttaa.

Beukesin eläinhahmot viittaavat hienosti Philip Pullmannin Universumien tomu-kirjoihin, mutta ovat samanaikaisesti jotakin aivan omanlaistaan. Pullmannin mukavien ja toimeliaiden daimonien sijaan Zoo Cityn eläimet ovat nimittäin leimoja – muistutuksia siitä, että niiden kantaja on tehnyt raskaan rikoksen. “Eläimellistettyjä” ihmisiä halveksutaankin siinä määrin, että niiden kantajat koettavat parhaansa mukaan piilottaa eläimensä jos vain siihen kykenevät. Muuten ei löydy asuntoa, työtä tai taksia. Nämä toisen tai peräti kolmannen luokan kansalaiset asuvatkin lähinnä ghettomaisessa Zoo Cityssä, niin huonossa osassa Johannesburgia etteivät edes poliisit harhaudu sinne kuin äärimmäisen pakon edessä. Kirjasta onkin helppo vetää mielleyhtymiä Apartheidiin, mikä lisää vetävään tarinaan myös kiinnostavalla tavalla syrjintää käsittelevän poliittisen tason.

Ensisilmäyksellä simppeliltä vaikuttava tarina, jossa seurataan suurella rahalla kadonnutta teinipopparia etsimään houkutellun Zinzin matkaa ympäri Joburgia, onkin siis huomattavasti perustooria mielenkiintoisempi. Myös sen muoto poikkeaa hieman totutusta: lukujen väliin on istutettu pätkiä tieteellistä tekstiä, sähköposteja ja nettikirjoituksia. Itse pidän todella paljon tällaisista ratkaisuista, sillä ne lisäävät todentuntua (koostuvathan myös meidän maailmamme tällaisista pätkistä erilaisia tekstejä) ja antavat mielenkiintoista lisäinformaatiota. Beukes myös toteuttaa tekstisekamelskan todella taidokkaasti. Olisinkin mielelläni lukenut vaikkapa koko mainitun Caged: Animalled behind bars -tutkimuksen.

Zoo City teki minuun todella suuren vaikutuksen. Jotakin tykästymisestäni kertonee sekin, että olen tyrkyttänyt kirjaa sen luettuani ystävistäni suunnilleen jokaikiselle. Aionkin ehdottomasti tutustua sekä Lauren Beukesin muihin teoksiin että Etelä-Afrikan nykykirjallisuuteen laajemmin. Zoo City toimikoon hyvänä muistutuksena siitä, että toisinaan sitä pitää kurkistaa totutun alueen ulkopuolelle löytääkseen ne kaikkein kiinnostavimmat kirjat.

 

Zoo City on luettu myös Taikakirjaimissa.

3 responses »

  1. Hienoa että pidit! Beukes piti tosiaan kaikesta rakenteellisesta haastavuudesta huolimatta langat käsissä ja tutuista elementeistä huolimatta tarinassa on omaperäisyyttä. Hyvin onnistunutta urbaania fantasiaa.

    • Hyvin tiivistetty tuo – langat pysyivät tosiaan Beukesilla käsissä, ja kaikessa oli sellainen ihan oma twistinsä. Aionkin ihan ehdottomasti nyt alkaa tutustua uuteen afrikkalaiseen kirjallisuuteen, niin vaikuttunut olin!

      Ja siltä varalta, että afrikkalainen scifi/spekulatiivinen fiktio kiinnostaa muitakin, muutamia kirjasuosituksia löytyy ainakin täältä ja täältä. Lisäksi suosittelen BBC:n parikymmentäminuuttista radio-ohjelmaa Is Science Fiction Coming to Africa?.

      • Linkeissä oli hyviä vinkkejä! Okoraforia ja Towfikia (suom. Tawfiq) olenkin jo lukenut ja Kojo Laingin Woman of the Aeroplanes on hankittuna ja lukulistalla. Jari Koposen Maailman sf käännöksinä -hakuteos on myös hyödyllinen opus afrikkalaisen kirjallisuuden hakuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s